1. Haberler
  2. Eğitim
  3. Ankara Üniversitesinden Gambiya’ya Akademik Destek

Ankara Üniversitesinden Gambiya’ya Akademik Destek

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Reklam Alanı

Gambiya Yükseköğretim, Araştırma, Bilim ve Teknoloji Bakanı Gomez:

“Türkiye’nin Yükseköğretim Alanındaki Tecrübelerinden Yararlanmak İstiyoruz”

Gambiya Yükseköğretim, Araştırma, Bilim ve Teknoloji Bakanı Prof. Pierre Gomez, Türkiye’nin yükseköğretim alanındaki tecrübelerinden yararlanmak ve bu alanda iş birliğini geliştirmek istediklerini söyledi.

Gambiya heyeti, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığında, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve Bakan Gomez’in katılımıyla Gambiya Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi arasında akademik iş birliği protokolü imzalanmasının ardından, Ankara Üniversitesine ziyarette bulundu.

Gambiya’nın Ankara Büyükelçisi Alkali Fanka Conteh ve Gambiya Üniversitesi Rektörü Prof. Herbert Robinson’un da eşlik ettiği Bakan Gomez başkanlığındaki heyet, ilk ziyareti Veteriner Fakültesine gerçekleştirdi.

Rektör yardımcıları, veteriner ve ziraat fakültesi dekanlarının da hazır bulunduğu ziyarette Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Gambiya heyetine, üniversite hakkında genel bilgiler aktardı. Yapılan görüşmenin ardından heyet, Veteriner Fakültesine bağlı Yüksek Güvenlikli Viral Zoonozlar Tanı, İleri Araştırma ve Hayvan Laboratuvarları ile Anatomi Müzesi’ni gezerek, çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Gambiya Heyeti ve Ankara Üniversitesi yöneticileri, daha sonra, Ankara Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi Tarım, Hayvancılık ve Gıda Merkezinde bulunan Agrigenomics Hub Hayvan ve Bitki Genomik Araştırmaları İnovasyon Merkezindeki laboratuvarlarda incelemelerde bulundu. Heyet, son olarak Ziraat Müzesi ve Biyoteknoloji Enstitüsü laboratuvarlarını gezdi.

“Tecrübelerinizden Yararlanmak İsteriz”

Gambiya Yükseköğretim, Araştırma, Bilim ve Teknoloji Bakanı Prof. Pierre Gomez, yaptığı açıklamada, Ankara Üniversitesi ile Gambiya Üniversitesi arasında imzalanan protokole atıfta bulunarak, iki üniversitenin iş birliğini geliştirmek istediklerini ifade etti. Gambiya’nın Ankara’dan farklı alanlarda destek aldığını belirten Gomez, bu desteğin yükseköğretim alanında da devam etmesini ve bu kapsamda iş birliği yapmak istediklerini vurguladı.

“Geldik, gördük ve mutluyuz” diyen Gomez, bundan sonraki aşamanın uygulama olduğuna dikkat çekerek, “Bundan sonraki aşama aksiyon. Ders veren hocalarla araştırmacılar arasındaki iş birliğini göreceğiz, öğrenci değişimini, araştırma yönünü göreceğiz” ifadelerini kullandı.

Ankara Üniversitesini Türkiye’nin Harvard’ı olarak tanımlayan Gomez, şöyle devam etti:

“En yüksek teknolojideki ekipmanlarınızı gördük. Ve çok nitelikli ve çok tecrübeli öğretim üyeleriniz var. Sizin tecrübelerinizden Gambiya olarak yararlanmak isteriz. Ve Gambiya’daki üniversitelere ne şekilde mentorluk yapabileceğini görmek isteriz. En iyi uygulamaları öğrenmek üzere birçok Gambiyalı öğretim üyesi ve öğrencinin de buraya gelmesini de ümit ediyoruz.”

“Gambiya Üniversitesi Protokolden Büyük Oranda Fayda Sağlayacaktır”

Reklam Alanı

Gambiya’nın Ankara Büyükelçisi Alkali Fanka Conteh de Ankara Üniversitesi ile Gambiya Üniversitesi arasında imzalanan protokolün ayrıntılarına bakıldığında karşı taraftan bir şeyler alacak tarafın Gambiya olduğunun görüldüğünü söyledi. Conteh, “Bunun için çok teşekkür ediyoruz. Üniversiteler arasındaki öğrenci değişimi iki taraf için de kazanç sağlayacaktır. Fakat Gambiya Üniversitesi bu protokolden büyük oranda fayda sağlayacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

“Gambiya’ya ve Gambiya Üniversitesine Elimizden Gelen Desteği Sağlamaya Hazırız”

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar ise, bugün gezdikleri veteriner ve ziraat fakültelerinin Gambiya ile iş birliğinde çok etkin rol oynayacağını kaydetti.

Konuk heyetin, müzelerde Ankara Üniversitesinin nereden geldiğini, laboratuvarlarda da nereye gideceğini rahatlıkla görme imkânı bulduğuna dikkat çeken Ünüvar, “Sayın Bakanımızın ve Sayın YÖK Başkanımızın mahiyetinde bir protokol imzaladık. O protokol, bir çerçeve protokoldü. Şüphesiz o protokoller kayıt altına alınmış değerli evraklardır ama onlar hayata geçerse ancak değerli metinler haline gelir. Dün itibarı ile artık resmi kayıtlar içerisinde Gambiya Üniversitesi ile Ankara Üniversitesi ‘kardeş üniversite’ sıfatı kazandı. Bizde de kardeşlik hukuku önemlidir. Biz kıdemli bir üniversite olarak, Gambiya’ya ve Gambiya Üniversitesine elimizden gelen desteği sağlamaya hazırız” dedi.

“Laboratuvarlardan Çok Etkilendik”

Gambiya Üniversitesi Rektörü Prof. Herbert Robinson da burada yükseköğretimin gücünü, dünya tarafından bilinen Ankara Üniversitesinin ne kadar etkili olduğunu görmüş olduklarını dile getirdi.

Eğitimin etkileyici ve dikkat çekici olması gerektiğinin altını çizen Robinson, şöyle devam etti:

“Bütün gezdiğimiz yerler; Veteriner Fakültesi, Ziraat Fakültesi, gezdiğimiz müzelerin hepsinin eğitim açısından işlevsel olduğunu gördük. Ve ülke olarak kalkınmamızın en etkili yolunun tarıma gerçek önemin verilmesi olduğunu düşünüyoruz. Çünkü ülke ekonomisi ithalata dayalı. Bunu değiştirmemiz gerekiyor. Bunu değiştirmenin en iyi yolu Gambiya Üniversitesinin ziraat fakültesini güçlendirmek. Bu şekilde de hükümetin ekonomiyi geliştirme ajandasını desteklemiş oluruz. Bizim yapmamız gereken üniversiteyi değişimin öncüsü olarak kullanmak.”

Gezdikleri laboratuvarlardan çok etkilendiklerini belirten Robinson, Ankara Üniversitesi ile protokol imzalamaktan da mutluluk duyduklarını ifade etti.

Ziyaret, hediye takdimi ve anı fotoğrafı çektirilmesiyle son buldu.  

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir