1. Haberler
  2. Eğitim
  3. Egeli bilim ekibi alternatif proteinlerin kullanımına yönelik projeye katkı sunuyor

Egeli bilim ekibi alternatif proteinlerin kullanımına yönelik projeye katkı sunuyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Reklam Alanı

Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümünün araştırmacı olarak yer aldığı “Akdeniz Bölgesinde Alternatif Proteinli Ürünlerin Araştırılması ve Uygulanması (ProxIMed) Projesi”, Ufuk-2020 Programı kapsamında, Akdeniz’de tarım, gıda, tarım-gıda zinciri, su temalarında projeler destekleyen PRIMA Programı tarafından desteklenmeye uygun bulundu.

Ege Üniversitesi (EÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seda Ersus’un danışmanlığını yaptığı doktora öğrencisi Zülal Aksoy’un da araştırmacı olarak yer aldığı projede; Türkiye, Yunanistan, Almanya, Lübnan, İtalya, Portekiz, Mısır, İspanya, Malta ve Tunus’tan 16 partner bulunuyor. 2023-2027 yılları arasında gerçekleşecek projenin toplam bütçesi ise 4 milyon Avro olarak belirlendi.

Proje ekibini makamında ağırlayan Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, “Ufuk-2020 Programı kapsamında yürütülen ve Ege Üniversitesi olarak bizim de paydaşı olduğumuz bu önemli proje, PRIMA Programı tarafından destekleniyor.  Doç. Dr. Seda Ersus hocamızı ve doktora öğrencisi Zülal Aksoy’u tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyorum” diye konuştu.

Proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. Ersus, “ProxIMed’in amacı, alternatif proteinlerin kullanımını teşvik etmek için sürdürülebilir kaynaklardan elde edilen proteinleri Akdeniz gıda ve yem sistemlerine tanıtmaktır. Bitkisel kaynaklı geleneksel alt-protein kaynaklarından mercimek, bakla ve chia tohumları, ‘Yeni Gıda’ protein kaynaklarından mikro algler, böcekler, mikoprotein, domates ve ebegümeci yaprakları, su mercimeği ve tarımsal-endüstriyel yan ürünlerden de domates posası, susamlı kek, hurma keki bu amaç için seçildi. Seçilen proteinlerin üretiminde besinler üzerinde minimum etkiyi hedefleyen yenilikçi ve yeşil işleme teknolojileri kullanılacak. Alternatif proteinler daha sonra 20’den fazla nihai ürüne uygulanacak ve Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Avrupa gibi farklı bölgelerdeki Akdeniz tüketicilerine tanıtılacak. Biz de Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü olarak, projenin ebegümeci yaprağından protein tozu elde edilmesi kısmında araştırmacı olarak yer aldık” dedi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir