1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Şeker tüketiminin evcil hayvanlarda yol açtığı 5 sağlık sorunu

Şeker tüketiminin evcil hayvanlarda yol açtığı 5 sağlık sorunu

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Reklam Alanı

Evcil hayvan mamalarının yüksek miktarda karamel ve aromatik katkılar içermesi, patili dostların sağlığı için tehdit oluşturuyor. Bu maddeleri sindirmek için yeterli enzimi bulunmayan kedi ve köpekler, şekerli tatlandırıcılara maruz kaldıklarında mide başta olmak üzere obezite ve zehirlenme gibi önemli sağlık sorunları yaşıyor. Vücut sistemi, doğal tatlandırıcılar için uygun olan evcil hayvanların şeker isteğinin temiz içerikli ürünlerle karşılanması bu noktada önem teşkil ediyor. Evcil dostların yaşam kalitesini arttırmak için özel olarak formüle edilmiş gıda takviyeleri sunan Bonafel’in Kurucusu Uğur Peker, sağlıklı bir yaşam için ölçülü beslenmenin önemli olduğunu söylerken, şekerin evcil hayvanların sağlığında yol açtığı bilinen en yaygın 5 rahatsızlığı sıralıyor. 

Kedi ve köpekler insanlara oranla daha az tat duyusuna sahip olsa da şekere karşı bağımlılık geliştirebiliyor. Şekerin enerji ve mutluluğu artırdığına inanılsa da evcil hayvanların sağlığında oldukça zararlı etkilere sahip. Evcil dostların mama tüketimiyle her gün karamel, melas gibi aromatik katkılarla şekerlere maruz kalması, mide rahatsızlıklarından diş çürüklerine, obeziteden zehirlenmelere kadar çeşitli sağlık sorunlarına yol açıyor. Kedi ve köpeklere ekstra kilo ve enerji kaybından başka hiçbir etkisi olmayan şeker içeren katkı maddeli besinler, uzun vadede hayati problemlere sebep oluyor. Evcil dostların yaşam kalitesini artırmak için özel olarak formüle edilmiş gıda takviyeleri sunan Bonafel’in Kurucusu Uğur Peker, sağlıklı bir yaşam için şekerli tatlandırıcılardan kaçınarak ölçülü beslenmenin önemli bir kriter olduğunun altını çiziyor ve şekerin evcil hayvanların sağlığında yol açtığı bilinen 5 rahatsızlığı paylaşıyor.

“Tamamen Doğal Ürünler Bile Ölçülü Tüketilmeli”

Şeker içerikli gıdaların tüketimi insanlarda olduğu gibi evcil hayvanların sağlığında da birçok hastalığa zemin oluşturuyor. Tatlılıkla bağdaştırılan ve birçok çeşidi bulunan şekerin, kedi ve köpeklerin sağlığında acı sonuçlar doğurmaması için çeşitli önlemler alınması gerekiyor. Evcil dostların beslenme düzeni noktasında evcil hayvan sahiplerine büyük sorumluluk düştüğünü vurgulayan Peker, “Sağlıklı yaşam için beslenme şart ve ne yazık ki birçok hayvan maması yüksek oranda aromatik katkı ve lezzet artırıcı maddeler içeriyor. Şekere nerdeyse hiç ihtiyaç duymayan evcil hayvanlar mama aracılığıyla dolaylı yoldan da olsa her gün şekere maruz kalıyor. Bu durum, evcil dostların optimal sağlığında ciddi hastalıkları beraberinde getiriyor. Ancak kedi ve köpeklerde zaman zaman şeker isteği oluşabildiğinden böyle bir durumda doğal tatlandırıcılara başvurmanın daha sağlıklı bir çözüm olduğunu düşünüyorum. Bu noktada her şeyin fazlasının zararlı olduğunu ve tamamen doğal ürünlerin bile ölçülü tüketilmesi gerektiğinin altını çizmekte fayda var. Şeker yoğunluklu katkı maddelerinin hayvan mamalarının tadını maskelemek ve evcil dostların sağlığında kalıcı sorunlara sebep olmak dışında bir etkisi olmadığının bilinciyle hareket etmek gerekiyor.” açıklamalarında bulunuyor. 

Şekerin, kedi ve köpeklerde yol açtığı 5 rahatsızlık;

1. Mide rahatsızlıkları: Temel görevi organizmadan gelen besinleri sindirmek olan mide, kendisi için uygun olmayan bir besinle karşılaştığında kusma ve ishal gibi tepkiler verir. Mamayı sindirmek için bağırsaklarında bulunan bakteri ve mikroorganizmaları kullanan evcil hayvanlar, şekeri sindirme noktasında yeterli enzime sahip olmadığı için sindirim sisteminde dengesizlikler yaşar. Kedi ve köpeklerin vücudu şekeri patlayıcı bir madde gibi görür ve kanlı kusma, ishal, mide yanması gibi semptomlarla kendini belli eder. 

 2. Metabolik değişiklikler: Yoğun şeker tüketimi, evcil hayvanların kas yapısı, yağ depolaması, bağışıklık sistemi ve enerji seviyeleri gibi genel vücut yapısını etkiler. Uzun vadede yüksek dozda şekere maruz kalan kedi ve köpeklerin metabolik sistemi zayıflayarak yaşam kalitesi sekteye uğrar. Yani evcil hayvanların şeker isteklerini giderirken aslında birçok sağlık sorununa da katkıda bulunulduğunu göz ardı etmemek gerekir.

3. Zehirlenme: Çikolata, karamel, melas gibi yoğun şekerli tatlandırıcılar, evcil hayvanlar için toksik zararlar içerir. Uzun vadede tüketildiği takdirde zehirlenmeyle meydana gelen problem, bulantı, hareket kaybı, böbrek yetmezliğine kadar uzanır. İşlenmiş şekerlerin en yaygın türü olan ve evcil hayvanları direkt zehirleme potansiyeline sahip ksilitol, yüksek dozda alındığında ölümcül sonuçlara yol açabilir. Bir diğer önemli nokta ise insanlar için tamamen sağlıklı olan yiyeceklerin bile evcil hayvanlarda farklı etkiler yaratacağını bilerek hareket etmek atılacak en doğru adımlardan biri.

4. Obezite: Vücuda önemli ölçüde zarar veren obezitenin temelini düzenli oranda şekere maruz kalmak oluşturur. Sadece kilo alımına katkıda bulunarak optimal sağlıkta dengesizliklere yol açan aşırı şeker obeziteyle kendini belli eder ve beraberinde çeşitli kalp hastalıkları, eklem sorunları, uyuşukluk, göğüs sorunları gibi birçok hastalığa neden olur. Obezite yani dolaylı yoldan şeker tüketimi, egzersiz yapmayı da büyük oranda zorlaştırdığı için kedi ve köpeklerin hem fiziksel hem optimal sağlığını önemli ölçüde etkiler.

5. Ağız ve Diş Sağlığı: Çeşitli araştırmalara göre kedi ve köpeklerin yaklaşık %80’inde diş problemleri görülme olasılığı yüksek. Aşırı karamel, şeker tüketimi bu rakamı artıracağı gibi diş minesinde çeşitli zayıflamalara yol açabilir. Aynı zamanda ağız içinde oluşan bakteriler giderek artacağından plak ve tartar oluşumu hızlanır. Bu nedenle aşırı şeker tüketiminden kaçınarak evcil dostların ağız ve diş sağlığına doğal ve temiz içerikli ürünlerle yatırım yapmak önemli.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Reklam Alanı
0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir